Учени са открили малки частици пластмаса в облаците и смятат, че

...
Учени са открили малки частици пластмаса в облаците и смятат, че
Коментари Харесай

"Пластмасов дъжд": Микропластмаса е открита и в облаците

Учени са открили малки частици пластмаса в облаците и считат, че те може да допринесат за изменението на климата, оповестява Скай Нюз.

Изследването е оповестено в списанието Environmental Chemical Letters.

Около 42 000 тона микропластмаси, съзнателно добавени към артикули, се освобождават в околната среда в Европейски Съюз всяка година

Учените са събрали вода от облаците към японските планини Фуджи и планината Ояма на надморска височина сред 1300-3776 м. След това са приложили усъвършенствани техники за изображения, с цел да дефинират дали има микропластмаса.

Девет разнообразни типа полимери и един тип каучук са открити във въздушната микропластмаса в концентрации сред 6,7-13,9 части на литър и размери, вариращи сред 7,1-94,6 микрометра.

Снимка: iStock

Изследователите също по този начин са разкрили обилие от хидрофилни полимери, които работят като " ядра на кондензация на облака ". По този метод се допуска, че хидрофилните полимери играят основна роля в бързото формиране на облаци, а това от своя страна може да повлияе на цялостния климат.

„ Нашите открития допускат, че микропластмасата на огромна надморска височина може да повлияе на образуването на облаци и на собствен ред да промени климата “, пишат учените в проучването си.

Това сочи проучване на „ Грийнпийс “. Микропластмасовите детайли наброяват приблизително 429 000 частици на квадратен километър

Това е първото изследване, което открива микропластмаса в облаците и в свободната тропосфера, и в граничния пласт на атмосферата.

Водещият създател на проучването Хироши Окочи от университета “Васеда ” в Токио съобщи, че „ микропластмасите в свободната тропосфера се транспортират и способстват за световното замърсяване ”.

От Столичната община припомнят - обектите са задължени да събират отпадъците разделно

„ Ако казусът с „ пластмасовото замърсяване на въздуха “ не бъде прегледан по-активно, изменението на климата и екологичните опасности може да станат действителност, причинявайки необратими и съществени екологични вреди в бъдеще “, счита Окочи.

Микропластмасата във въздуха се разгражда доста по-бързо в горните пластове на атмосферата заради мощна ултравиолетова радиация. Това води до освободажване на парникови газове и добринася за световното стопляне, добави Окочи. 

Микропластмасата може да „ замърсява съвсем всичко, което ядем и пием “

В изказване за проучването университетът “Васеда ” заяви, че изследването демонстрира, че „ микропластмасите се вдишват както от хора, по този начин и от животни и са открити в голям брой органи като бял дроб, сърце, кръв, плацента и фекалии “.

Светът генерира 300 милиона тона пластмасови боклуци годишно

„ 10 милиона тона от тези пластмасови части приключват в океана, освобождават се с океанските пръски и намират своя път в атмосферата. Това значи, че микропластмасата може да се е трансформирала в главен съставен елемент на облаците, замърсявайки съвсем всичко, което ядем и пием посредством „ пластмасов дъжд “ “, се споделя в известието.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР